Przepis otrzymaliśmy od Eleni Karaoli, współzałożycielki organizacji społecznej Civil Society Advocates na Cyprze. To jej ulubiony specjał. „Ten omlet jest bardzo smaczny i kolorowy, a podczas jego przygotowania zawsze jest przestrzeń na kreatywność” – napisała Eleni. Ten omlet jest idealny na wiosenno-letnie śniadanie!
Przepis dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch mniej głodnych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj i pokrój (Ja lubię, kiedy jest pokrojona w paski).
2. Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj paprykę i smaż przez 6-8 minut, czasem mieszając, żeby nie przywierała. Możesz na kilka minut przykryć patelnię, żeby warzywo zachowało sok, a potem zdjąć pokrywkę, żeby woda odparowała.
3. W małej misce ubij jajka z mlekiem (lub wodą), solą, pieprzem i suszoną miętą (jeśli masz świeżą miętę, dodaj ją na końcu). Ubijaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Na patelnię z papryką wlej 2-4 łyżki oliwy z oliwek, poczekaj kilka sekund i dodaj jajka. Przykryj na dwie minuty.
5. Za pomocą łopatki delikatnie spychaj usmażone brzegi omleta w kierunku środka patelni, żeby surowe jajka spływały swobodnie na gorącą powierzchnię. Kontynuuj, aż omlet będzie gotowy. Zdejmij patelnię z kuchenki.
6. Posyp omlet wedle uznania serem feta, szczypiorkiem, świeżą posiekaną miętą lub pomidorkami koktajlowymi. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Podawaj od razu, gdy jest ciepły.