fbpx
CYPR: Kolorowy omlet
30 września 2024

Przepis otrzymaliśmy od Eleni Karaoli, współzałożycielki organizacji społecznej Civil Society Advocates na Cyprze. To jej ulubiony specjał. „Ten omlet jest bardzo smaczny i kolorowy, a podczas jego przygotowania zawsze jest przestrzeń na kreatywność” – napisała Eleni. Ten omlet jest idealny na wiosenno-letnie śniadanie!  

Przepis dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch mniej głodnych. 

Składniki:  

  • 4 jajka
  • 1/4 zielonej słodkiej papryki 
  • 1/4 czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 pomarańczowej słodkiej papryki
  • 1/4 żółtej słodkiej papryki
  • 1/2 małej cebuli, białej lub czerwonej
  • 2 łyżki świeżego mleka lub wody
  • sól 
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: dymka, por, papryczka chilli, pomidorki koktajlowe, świeża lub suszona mięta, cynamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, ser feta 

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyj i pokrój (Ja lubię, kiedy jest pokrojona w paski).

2. Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj paprykę i smaż przez 6-8 minut, czasem mieszając, żeby nie przywierała. Możesz na kilka minut przykryć patelnię, żeby warzywo zachowało sok, a potem zdjąć pokrywkę, żeby woda odparowała.

3. W małej misce ubij jajka z mlekiem (lub wodą), solą, pieprzem i suszoną miętą (jeśli masz świeżą miętę, dodaj ją na końcu). Ubijaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

4. Na patelnię z papryką wlej 2-4 łyżki oliwy z oliwek, poczekaj kilka sekund i dodaj jajka. Przykryj na dwie minuty. 

5. Za pomocą łopatki delikatnie spychaj usmażone brzegi omleta w kierunku środka patelni, żeby surowe jajka spływały swobodnie na gorącą powierzchnię. Kontynuuj, aż omlet będzie gotowy. Zdejmij patelnię z kuchenki.

6. Posyp omlet wedle uznania serem feta, szczypiorkiem, świeżą posiekaną miętą lub pomidorkami koktajlowymi. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Podawaj od razu, gdy jest ciepły. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel