Placki ziemniaczane kojarzą się z tradycyjną kuchnią Europy Środkowej i Wschodniej, ale niewiele osób wie, że swoją popularność zyskały dopiero w XX wieku. Placki są dość łatwe w przygotowaniu i każdy ma na nie inny przepis. Ten, w którym oprócz ziemniaków ważnym składnikiem jest czosnek, przesłała Jitka Štefkova z organizacji OSF Nadace.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij z nich jak najwięcej płynu. W misce wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
2. Ubij jajka z mlekiem. Masę dodaj do startych ziemniaków i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, aby uzyskać gęste, ale lejące się ciasto.
3. Wlej na rozgrzaną patelnię pół centymetra oleju. Nałóż 1/4 szklanki ciasta na gorący olej, lekko je spłaszczając szpatułką, aż utworzy zgrabny placek. Smaż na złoty kolor, trzy minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku. Spróbuj pierwszego placka i w razie potrzeby dostosuj przyprawy. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.