fbpx
ESTONIA: Chleb jęczmienny (odrakarask)
30 września 2024

Przepis nadesłany przez Katrin Enno z organizacji Open Estonia Foundation. Odrakarask to tradycyjny estoński chleb na kefirze, który najlepiej jeść na ciepło i obficie posmarować masłem.

Składniki:

  • 1/2 l maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru
  • 300 g mąki jęczmiennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1-2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)  

 Sposób przygotowania:

1. W misce połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wlej do niej ciasto. 

2. Piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Ciepły chlebek podawaj z masłem.

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel