fbpx
LIECHTENSTEIN: Käsknöpfle
30 września 2024

Specjalność Liechtensteinu przygotujecie według receptury gospodarzy Myriam i Othmara Biedermann-Öhri z restauracji Löwen w Schellenbergu. Przepis został skonsultowany z Aliną Brunhart z Przedstawicielstwa Liechtensteinu na Unię Europejską. 

Nie bójcie się musu jabłkowego! To połączenie jest obłędne.  

Przepis dla ośmiu osób 

Składniki: 

  • 600 g mąki
  • 8 jaj
  • 100 ml wody
  • 1 szczypta pieprzu, soli i gałki muszkatołowej
  • sery Appenzeller i Sauerkäse (możesz użyć twardego sera krowiego oraz słonego sera twarogowego, np. Bryndzy)
  • 1 cebula
  • masło

Sposób przygotowania:
1. Pierwsze cztery składniki włóż do miski i wyrób ciasto. Odstaw na 10-20 minut. Następnie przełóż ciasto przez sitko do ciasta do gotującej się wody z dwoma łyżeczkami soli.

2. Kiedy kluski będą gotowe, wymieszaj je w misce ze startymi serami . Jeśli są zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub bulionu.

3. Na maśle usmaż krążki cebuli na złoty kolor i dodaj do potrawy. Podawaj z zieloną sałatą, sałatką ziemniaczaną lub musem jabłkowym. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel