fbpx
ŁOTWA: Deser z chleba żytniego
30 września 2024

„Współpraca jest jak przyjaźń – jest dzieleniem się śmiechem i troskami, a przede wszystkim zaufaniem i szacunkiem. Przesyłam przepis na tradycyjny deser łotewski. Jest prosty w przygotowaniu, słodki i dający energię jak współpraca i przyjaźń z zagranicznym partnerem!” – napisała Rasa Lazdiņa z organizacji Civil – Alliance Latvia. 

Składniki: 

  • 6 kromek ciemnego chleba żytniego
  • 12 łyżek dżemu żurawinowego
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżki cukru
  • 200 g bitej śmietany

Sposób przygotowania:
1. Drobno zetrzyj kromki ciemnego chleba żytniego. Możesz zmielić je w malakserze. Posyp zmielony chleb cynamonem oraz cukrem i podsmaż na patelni na średnim ogniu, aż chleb wyschnie i powstanie bułka tarta.

2. Zmieszaj ją z dżemem żurawinowym. Do szklanki deserowej nałóż warstwę bułki z dżemem, a potem warstwę bitej śmietany. Powtarzaj, aż wykorzystasz całą masę.

3. Włóż deser na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel