Leniwe to jedna z najbardziej znanych potraw polskiej kuchni. Ma tylko kilka składników, robi się ją dosłownie chwilę. Zazwyczaj jemy leniwe na słodko – z masłem, bułką tartą i cukrem, ale my prezentujemy wersję na słono – z polskim serem dojrzewającym, solą, natką pietruszki i masłem.
Przepis dla dwóch osób
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Twaróg rozdrobnij widelcem lub ręką, dodaj do niego mąkę i jajko oraz sól. Ugnieć na lekko klejące się ciasto (możesz dodać jeszcze trochę mąki, ale im więcej, tym leniwe będą twardsze).
2. Z ciasta zrób długie, niezbyt grube wałeczki, a później pokrój w kształt klusek.
3. Kluski wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Przed odlaniem wody sprawdź, czy są już dobre.
4. Podawaj z dodatkami. W wersji na słono – ze startym serem, masłem i natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem, a w wersji na słodko – z bułką tartą i masłem. Upraż na patelni bułkę tartą, a kiedy zacznie się rumienić, dołóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Polej kluski i posyp cukrem oraz malinami albo borówkami.