fbpx
SŁOWACJA: Kluski z bryndzą, cebulą i boczkiem
30 września 2024

Przepis nadesłała Zuzana Čačová ze słowackiej organizacji OSF Bratislava.

Przepis dla sześciu osób  

Składniki: 

  • 150 g boczku (zamiast boczku możesz użyć wędzonego tofu)
  • 500 g ziemniaków 
  • 250 g mąki 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • 200 g bryndzy 
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%) 
  • 1 pęczek dymki

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondelku, aż będzie chrupki.

2. Ziemniaki umyj i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj mąkę i jajko. Dokładnie wymieszaj.

3. W większym garnku zagotuj wodę i posól ją. Za pomocą sitka do klusek i łopatki wyciśnij ciasto do wody. Dokładnie wymieszaj, aby kluski się nie posklejały. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (około 3 minuty).

4. W misce połącz bryndzę ze śmietaną. Dodaj kluski i lekko wymieszaj. Podawaj posypane skwarkami z boczku i posiekaną dymką.

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel