Pieczone jabłka to świetna potrawa na śniadanie. Jeśli przygotujesz je z wyprzedzeniem, rano wystarczy włożyć danie do piekarnika. Twaróg to dobre źródło wapnia i białka. Dodaj do niego mleko skondensowane i orzechy, a nadzienie na pewno będzie wszystkim smakowało. Przepis nadesłała Kateryna Akumenko z ukraińskiej organizacji Changers.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Zrób farsz – połącz twarożek ze skondensowanym mlekiem lub miodem i posiekanymi orzechami.
2. Umyj jabłka. Odetnij „czapeczkę” każdego owocu. Za pomocą małego noża usuń gniazda nasienne jabłek i nadziej je farszem.
3. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Czas pieczenia może się różnić w zależności od odmiany jabłek i pojemności piekarnika. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.