fbpx
CHORWACJA: Placek serowy
30 września 2024

Przepis przysłała nam w pandemii Branka Kaselj z Zaklada Slagalica. „Kiedy przyjedziesz do Chorwacji – pandemia przecież kiedyś się skończy – będziesz miał okazję spróbować tej potrawy” – napisała Branka. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 1 kg mąki
  • 600-700 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli 

Jeśli nie masz czasu na robienie ciasta, możesz użyć gotowego ciasta filo.  

Nadzienie: 

  • 500 g białego sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, wody i soli zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut. Następnie podziel je na 4-5 części. Każdą z nich wyrób osobno, posmaruj olejem i odstaw na godzinę.

2. Wymieszaj ser, śmietanę i jajka. Dopraw szczyptą soli.

3. Rozwałkuj kawałek ciasta na stole przykrytym obrusem. Nałóż farsz, zwiń w rulon i włóż do formy do pieczenia. Powtórz z kolejnymi kawałkami.

4. Piecz w temperaturze 230 stopni przez 30-40 minut.

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel