Przepis przysłała nam w pandemii Branka Kaselj z Zaklada Slagalica. „Kiedy przyjedziesz do Chorwacji – pandemia przecież kiedyś się skończy – będziesz miał okazję spróbować tej potrawy” – napisała Branka.
Składniki:
Ciasto:
Jeśli nie masz czasu na robienie ciasta, możesz użyć gotowego ciasta filo.
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i soli zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut. Następnie podziel je na 4-5 części. Każdą z nich wyrób osobno, posmaruj olejem i odstaw na godzinę.
2. Wymieszaj ser, śmietanę i jajka. Dopraw szczyptą soli.
3. Rozwałkuj kawałek ciasta na stole przykrytym obrusem. Nałóż farsz, zwiń w rulon i włóż do formy do pieczenia. Powtórz z kolejnymi kawałkami.
4. Piecz w temperaturze 230 stopni przez 30-40 minut.