fbpx
CZECHY: Placki ziemniaczane
30 września 2024

Placki ziemniaczane kojarzą się z tradycyjną kuchnią Europy Środkowej i Wschodniej, ale niewiele osób wie, że swoją popularność zyskały dopiero w XX wieku. Placki są dość łatwe w przygotowaniu i każdy ma na nie inny przepis. Ten, w którym oprócz ziemniaków ważnym składnikiem jest czosnek, przesłała Jitka Štefkova z organizacji OSF Nadace.

Składniki: 

  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta majeranku (opcjonalnie)
  • szczypta kminku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.  Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij z nich jak najwięcej płynu. W misce wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

2. Ubij jajka z mlekiem. Masę dodaj do startych ziemniaków i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, aby uzyskać gęste, ale lejące się ciasto. 

3. Wlej na rozgrzaną patelnię pół centymetra oleju. Nałóż 1/4 szklanki ciasta na gorący olej, lekko je spłaszczając szpatułką, aż utworzy zgrabny placek. Smaż na złoty kolor, trzy minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku. Spróbuj pierwszego placka i w razie potrzeby dostosuj przyprawy. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.  

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel