Przepis przysłała Fay Koutzoukou z greckiej organizacji Solidarity Now. Pochodzi z materiałów szkoleniowych projektu „Praca dla wszystkich” Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Osób z Zaburzeniami Autystycznymi w Rethymno. Projekt miał na celu integrację społeczną osób z niepełnosprawnością intelektualną poprzez ułatwienie im dostępu do pracy. Skordalia to grecka przystawka, czosnkowa pasta ziemniaczana, którą jada się z pieczywem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Garnek z wodą ustaw na dużym ogniu. Do wody wsyp łyżeczkę soli. Kiedy zawrze, włóż ziemniaki i gotuj przez 15-30 minut, aż zmiękną (czas gotowania zależy od ich wielkości). Ugotowane ziemniaki obierz z łupinek.
2. Zmiksuj oliwę z oliwek, czosnek, cytrynę (lub ocet), sól i pieprz.
3. Rozgnieć lub zmiksuj ziemniaki i dodaj do nich oliwę z czosnkiem i cytryną. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dip jest gotowy.