fbpx
GRECJA: Skordalia
30 września 2024

Przepis przysłała Fay Koutzoukou z greckiej organizacji Solidarity Now. Pochodzi z materiałów szkoleniowych projektu „Praca dla wszystkich” Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Osób z Zaburzeniami Autystycznymi w Rethymno. Projekt miał na celu integrację społeczną osób z niepełnosprawnością intelektualną poprzez ułatwienie im dostępu do pracy. Skordalia to grecka przystawka, czosnkowa pasta ziemniaczana, którą jada się z pieczywem.

Składniki: 

  • 1 kg nieobranych ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny lub 3 łyżki octu winnego 

Sposób przygotowania:

1. Garnek z wodą ustaw na dużym ogniu. Do wody wsyp łyżeczkę soli. Kiedy zawrze, włóż ziemniaki i gotuj przez 15-30 minut, aż zmiękną (czas gotowania zależy od ich wielkości). Ugotowane ziemniaki obierz z łupinek.

2. Zmiksuj oliwę z oliwek, czosnek, cytrynę (lub ocet), sól i pieprz.

3. Rozgnieć lub zmiksuj ziemniaki i dodaj do nich oliwę z czosnkiem i cytryną. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dip jest gotowy. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel