Przepis na potrawę islandzką przesłała nam Ása Kristín Einarsdóttir z Uniwersytetu w Rejkjaviku. „Pierwszym i jedynym daniem, które przyszło mi do głowy, była tradycyjna islandzka zupa mięsna (kjötsúpa). Jednak zadzwoniłam do mamy po inspirację i przypomniała mi o gulaszu rybnym (plokkfiskur), który nadaje się idealnie!” – napisała Ása. Dodatkowo podała przepis na chleb żytni, który jest przekazywany w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jej brat piecze go w kartonie po mleku w gorącej ziemi w pobliżu źródła geotermalnego. Na szczęście ona robi to w piekarniku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Rybę ugotuj w niewielkiej ilości wody i przełóż na sitko. Zachowaj wywar.
2. Ugotuj ziemniaki.
3. Rozpuść masło w garnku i duś w nim cebulę przez kilka minut. Dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie stopniowo wlewaj wywar rybny i mleko lub śmietanę. Jeżeli gulasz będzie za gęsty, rozrzedź go.
4. Rozdrobnij rybę, ziemniaki pokrój na kawałki, a następnie dodaj do garnka.
5. Dopraw solą i pieprzem. Dla urozmaicenia możesz dodać gałki muszkatołowej i czosnku albo podać gulasz z sosem berneńskim czy słodką musztardą. Jedz obowiązkowo z dobrym chlebem żytnim z dużą ilością masła!
Chleb żytni (Rúgbrauð)
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Możesz włączyć nawiew, ale nie jest to konieczne.
2. W dużej misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto może wydawać się nieco twarde, ale nie spiesz się – w końcu się wyrobi.
3. Natłuść duże naczynie żaroodporne z pokrywką. Możesz też upiec chleb w kartonie po mleku, słoiku albo puszce.
4. Wlej ciasto do wybranego naczynia i przykryj je pokrywką. Piecz w temperaturze 100°C przez 12 godzin.