fbpx
ISLANDIA: Gulasz rybny (plokkfiskur)
30 września 2024

Przepis na potrawę islandzką przesłała nam Ása Kristín Einarsdóttir z Uniwersytetu w Rejkjaviku. Pierwszym i jedynym daniem, które przyszło mi do głowy, była tradycyjna islandzka zupa mięsna (kjötsúpa). Jednak zadzwoniłam do mamy po inspirację i przypomniała mi o gulaszu rybnym (plokkfiskur), który nadaje się idealnie! – napisała Ása. Dodatkowo podała przepis na chleb żytni, który jest przekazywany w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jej brat piecze go w kartonie po mleku w gorącej ziemi w pobliżu źródła geotermalnego. Na szczęście ona robi to w piekarniku.

Składniki: 

  • 700 g białej ryby, np. dorsza
  • 400-500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 posiekane cebule
  • 150 g mąki
  • 200 ml mleka lub śmietany
  • 200 ml   wywaru z gotowania ryby
  • sól i dużo białego pieprzu 

Sposób przygotowania:
1. Rybę ugotuj w niewielkiej ilości wody i przełóż na sitko. Zachowaj wywar. 

2. Ugotuj ziemniaki.

3. Rozpuść masło w garnku i duś w nim cebulę przez kilka minut. Dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie stopniowo wlewaj wywar rybny i mleko lub śmietanę. Jeżeli gulasz będzie za gęsty, rozrzedź go.

4. Rozdrobnij rybę, ziemniaki pokrój na kawałki, a następnie dodaj do garnka.

5. Dopraw solą i pieprzem. Dla urozmaicenia możesz dodać gałki muszkatołowej i czosnku albo podać gulasz z sosem berneńskim czy słodką musztardą. Jedz obowiązkowo z dobrym chlebem żytnim z dużą ilością masła! 

Chleb żytni (Rúgbrauð) 

Składniki: 

  • 15 szklanek mąki żytniej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka syropu cukrowego (można użyć miodu lub syropu klonowego)
  • 20 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 litry pełnotłustego mleka

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Możesz włączyć nawiew, ale nie jest to konieczne.

2. W dużej misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto może wydawać się nieco twarde, ale nie spiesz się – w końcu się wyrobi.

3. Natłuść duże naczynie żaroodporne z pokrywką. Możesz też upiec chleb w kartonie po mleku, słoiku albo puszce.

4. Wlej ciasto do wybranego naczynia i przykryj je pokrywką. Piecz w temperaturze 100°C przez 12 godzin. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel