fbpx
LITWA: Korzeń skorzonery z solonym speckiem i śmietaną
30 września 2024

Przepis przesłany przez Zivile Kubiliene z litewskiej organizacji społecznej Open Lithuania Foundation. Mąż Zivile jest szefem kuchni w modnej wileńskiej restauracji, więc przepis jest nieco bardziej wymagający, jednak efekt wynagradza ten trud.

Składniki: 

  • 200 g korzenia skorzonery
  • 150 ml śmietany
  • woda po kiszonych ogórkach
  • 30 ml wody
  • 25 g specku (włoskiej szynki), w wariancie wegetariańskim tofu
  • 30 g kwaśnego jabłka
  • 10 g białej cebuli 

Sposób przygotowania:
1. Obierz skorzonerę i włóż do wody z lodem, żeby nie zbrązowiała. Pokrój na kawałki o długości 10-12 cm.

2. W garnku zagotuj mocno posoloną wodę. Wrzuć skorzonerę na 2 minuty, szybko ją wyjmij i włóż z powrotem do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania.

3. Szynkę pokrój na cienkie jak papier plasterki. Połóż je na papierze do pieczenia i włóż do lodówki. (W wariancie wegetariańskim pokrój tofu na cienkie plasterki, usmaż na odrobinie oliwy albo upiecz w piekarniku, aż zrobi się chrupiące. Odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu).

4. Pokrój jabłka w cienkie plasterki. Umieść je w wodzie z odrobiną soku z cytryny. Bardzo cienko pokrój też cebulę.

5. Do małego garnuszka wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Wsyp odrobinę soli. Dodaj wodę z kiszonych ogórków i wymieszaj. Na koniec wlej odrobinę oliwy z oliwek. Odstaw na bok.

6. Postaw patelnię na ogniu i dodaj odrobinę oliwy. Wrzuć skorzonerę i smaż, aż zrobi się złotobrązowa.

7. Weź ładny, głęboki talerz. Na spód nałóż sos śmietanowy, połóż na nim gorącą skorzonerę, a na niej plasterek szynki. Na wierzchu umieść odrobinę jabłka i cebuli. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel