„Współpraca jest jak przyjaźń – jest dzieleniem się śmiechem i troskami, a przede wszystkim zaufaniem i szacunkiem. Przesyłam przepis na tradycyjny deser łotewski. Jest prosty w przygotowaniu, słodki i dający energię jak współpraca i przyjaźń z zagranicznym partnerem!” – napisała Rasa Lazdiņa z organizacji Civil – Alliance Latvia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Drobno zetrzyj kromki ciemnego chleba żytniego. Możesz zmielić je w malakserze. Posyp zmielony chleb cynamonem oraz cukrem i podsmaż na patelni na średnim ogniu, aż chleb wyschnie i powstanie bułka tarta.
2. Zmieszaj ją z dżemem żurawinowym. Do szklanki deserowej nałóż warstwę bułki z dżemem, a potem warstwę bitej śmietany. Powtarzaj, aż wykorzystasz całą masę.
3. Włóż deser na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.