fbpx
POLSKA: Leniwe
30 września 2024

Leniwe to jedna z najbardziej znanych potraw polskiej kuchni. Ma tylko kilka składników, robi się ją dosłownie chwilę. Zazwyczaj jemy leniwe na słodko z masłem, bułką tartą i cukrem, ale my prezentujemy wersję na słono – z polskim serem dojrzewającym, solą, natką pietruszki i masłem.

Przepis dla dwóch osób

Składniki:  

  • 250 g wędzonego twarogu (w Polsce jada się kluski leniwe z twarogu naturalnego, można dołożyć do niego trochę koziego sera lub ricotty)
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • cukier albo miód, masło i bułka tarta (jeśli chcesz zrobić leniwe na słodko)
  • sól i pieprz, twardy ser (u nas ser dziugas, ale sprawdzi się każdy), natka pietruszki, masło (jeśli chcesz zrobić leniwe na słono)

Sposób przygotowania:

1. Twaróg rozdrobnij widelcem lub ręką, dodaj do niego mąkę i jajko oraz sól. Ugnieć na lekko klejące się ciasto (możesz dodać jeszcze trochę mąki, ale im więcej, tym leniwe będą twardsze).

2. Z ciasta zrób długie, niezbyt grube wałeczki, a później pokrój w kształt klusek.

3. Kluski wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Przed odlaniem wody sprawdź, czy są już dobre.

4. Podawaj z dodatkami. W wersji na słono – ze startym serem, masłem i natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem, a w wersji na słodko – z bułką tartą i masłem. Upraż na patelni bułkę tartą, a kiedy zacznie się rumienić, dołóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Polej kluski i posyp cukrem oraz malinami albo borówkami. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel