Przepis wybrała Mafalda Leónidas z Fundacji Gulbenkian. „Przesyłam przepisy na popularne portugalskie potrawy – Pastéis de Bacalhau, tradycyjne krokiety z dorsza oraz pomidorowy ryż” – napisała Mafalda.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek, a następnie z białek ubij pianę.
2. Ugotowanego dorsza rozdrobnij ręcznie lub w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki rozgnieć na puree. W dużej misce drewnianą łyżką wymieszaj dorsza z ziemniakami, mlekiem, żółtkami jaj, solą i pieprzem. Wszystko utrzyj na gładką masę, a następnie połącz z czterema ubitymi białkami i posiekaną natką pietruszki.
3. Za pomocą dwóch łyżek uformuj z masy krokiety w kształcie jajek i usmaż je w oliwie z oliwek. Pozostaw na sitku wyłożonym papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Podawaj z portugalskim ryżem pomidorowym (lub z sałatą z ogórkiem, pomidorami i innymi warzywami, doprawioną oliwą i octem).
Portugalski ryż z pomidorami
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę z liściem laurowym, aż się zeszkli.
2. Jeśli używasz papryki, pokrój ją w paski i dodaj na patelnię razem z posiekanymi pomidorami. Mieszaj od czasu do czasu.
3. Gdy pomidory się rozpadną, wlej wodę i poczekaj, aż się zagotuje. Wtedy dodaj ryż i zamieszaj kilka razy, aby nie przywarł do dna. Całość ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
4. Gdy ryż będzie ugotowany, posyp go posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub bazylią. Podawaj z plackami z dorsza i kieliszkiem białego lub różowego wina.