fbpx
PORTUGALIA: Pastéis de Bacalhau
30 września 2024

Przepis wybrała Mafalda Leónidas z Fundacji Gulbenkian. „Przesyłam przepisy na popularne portugalskie potrawy – Pastéis de Bacalhau, tradycyjne krokiety z dorsza oraz pomidorowy ryż” – napisała Mafalda. 

Składniki: 

  • 500 g ugotowanego dorsza (bez skóry i ości)
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 g pieprzu
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie 3 łyżki mleka, gdyby masa była za gęsta

Sposób przygotowania:

1. Oddziel żółtka od białek, a następnie z białek ubij pianę.

2. Ugotowanego dorsza rozdrobnij ręcznie lub w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki rozgnieć na puree. W dużej misce drewnianą łyżką wymieszaj dorsza z ziemniakami, mlekiem, żółtkami jaj, solą i pieprzem. Wszystko utrzyj na gładką masę, a następnie połącz z czterema ubitymi białkami i posiekaną natką pietruszki.

3. Za pomocą dwóch łyżek uformuj z masy krokiety w kształcie jajek i usmaż je w oliwie z oliwek. Pozostaw na sitku wyłożonym papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4. Podawaj z portugalskim ryżem pomidorowym (lub z sałatą z ogórkiem, pomidorami i innymi warzywami, doprawioną oliwą i octem).  

 

Portugalski ryż z pomidorami 

Składniki:  

  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 papryka (opcjonalnie)
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • 3,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • natka pietruszki, kolendra lub bazylia, drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę z liściem laurowym, aż się zeszkli.

2. Jeśli używasz papryki, pokrój ją w paski i dodaj na patelnię razem z posiekanymi pomidorami. Mieszaj od czasu do czasu.

3. Gdy pomidory się rozpadną, wlej wodę i poczekaj, aż się zagotuje. Wtedy dodaj ryż i zamieszaj kilka razy, aby nie przywarł do dna. Całość ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.

4. Gdy ryż będzie ugotowany, posyp go posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub bazylią. Podawaj z plackami z dorsza i kieliszkiem białego lub różowego wina.  

 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel