Przepis nadesłała Tina Divjak. Reprezentuje słoweńską organizację CNVOS (Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij). O pochodzeniu tej potrawy krąży wiele opowieści. Nazywa się ją omletem cesarskim (Kaiserschmarrn) na cześć Franciszka Józefa I, najdłużej panującego władcy monarchii habsburskiej. Według jednej z legend nadwornemu kucharzowi nie udały się naleśniki, więc dodał do nich suszone rodzynki, posypał cukrem pudrem i podał jako zupełnie nowy specjał. Według innej – kucharz przygotował potrawę dla pięknej żony cesarza Sissi, która słynęła z wąskiej talii. Podobno nie zjadła słodkiej potrawy, a cesarz niechętnie ją przyjął mówiąc „Daj mi tego śmiecia! (Schmarrn)”. Nie jest to tradycyjne danie słoweńskie, ale ponieważ Słowenią również rządzili Habsburgowie, przyjęło się i tam.
Šmorn to idealna potrawa na niedzielne śniadanie, a składniki najprawdopodobniej zawsze znajdziesz w kuchni. Jeśli będziesz w Lublanie w piątek, kup Šmorn na targu w centrum miasta. Tylko pamiętaj – Słoweńcy uwielbiają to danie, więc pewnie trzeba będzie stać po nie w kolejce!
Przepis dla czterech osób
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijaj ze szczyptą soli, aż uzyskasz sztywną pianę. Żółtka zmiksuj, dodaj mąkę i cukier, a następnie powoli dodawaj mleko cały czas miksując, aż powstanie gęste, płynne ciasto. Ostrożnie wmieszaj pianę z białek – zacznij od dwóch łyżek, potem stopniowo dodawaj resztę.
2. Na patelni w średniej temperaturze rozpuść połowę masła i wlej na nią połowę ciasta. Posyp równomiernie suszonymi rodzynkami. Kiedy spód grubego placka nabierze złotobrązowego koloru, a powierzchnia przestanie być płynna, ostrożnie odwróć go łopatką na drugą stronę. Smaż jeszcze przez kilka minut, a następnie użyj łopatki, by pokroić placek na drobne kawałki. Pomieszaj, aby usmażyły się równomiernie z każdej strony.
3. Na sam koniec posyp cukrem pudrem. Podawaj z pyszną, domową konfiturą.