fbpx
UKRAINA: Pieczone jabłka z serem
30 września 2024

Pieczone jabłka to świetna potrawa na śniadanie. Jeśli przygotujesz je z wyprzedzeniem, rano wystarczy włożyć danie do piekarnika. Twaróg to dobre źródło wapnia i białka. Dodaj do niego mleko skondensowane i orzechy, a nadzienie na pewno będzie wszystkim smakowało. Przepis nadesłała Kateryna Akumenko z ukraińskiej organizacji Changers. 

Składniki:

  • 4 jabłka  
  • 200-250 g twarogu  
  • 2 łyżki mleka skondensowanego lub miodu 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub innych 

Sposób przygotowania:

1. Zrób farsz – połącz twarożek ze skondensowanym mlekiem lub miodem i posiekanymi orzechami.

2. Umyj jabłka. Odetnij „czapeczkę” każdego owocu. Za pomocą małego noża usuń gniazda nasienne jabłek i nadziej je farszem.

3. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Czas pieczenia może się różnić w zależności od odmiany jabłek i pojemności piekarnika. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.   

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel