fbpx
BUŁGARIA: Banitsa mleczna
30 września 2024

Na osłodę trudnego czasu pandemii Iliyana Nikolova, reprezentująca bułgarską organizację Workshop for Civic Initiatives Foundation proponuje banitsę deser, którego smak przeniesie was na chwilę na beztroskie wakacje. Można zrobić w wariancie serowym lub mlecznym. Poniżej  przedstawiamy wersję mleczną, ale na mleku sojowym.

Składniki: 

  • arkusz ciasta filo 
  • 5 jajek 
  • pół litra mleka sojowego 
  • 300 g cukru 
  • pół kostki masła 
  • szczypta wanilii lub cukru waniliowego, ewentualnie kropla ekstraktu 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto filo porwij na małe kawałki. Na patelni (najlepiej takiej, którą można później wstawić do piekarnika) rozpuść 1/4 masła. Usmaż na nim część ciasta filo. Następnie dodawaj masło i ciasto na przemian, aż całe masło rozpuści się, a ciasto będzie delikatnie wilgotne.

2. Wstaw patelnię do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż ciasto stanie się miękkie i zarumienione.

3. Zmiksuj cukier z jajkami, dolej mleka i dopraw wanilią.

4. Wyjmij ciasto z piekarnika, zamieszaj je na patelni, żeby się trochę uniosło i wylej na nie masę jajeczną. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz, aż deser będzie zwarty i zarumieniony. Odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.  

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel