Na osłodę trudnego czasu pandemii Iliyana Nikolova, reprezentująca bułgarską organizację Workshop for Civic Initiatives Foundation proponuje banitsę – deser, którego smak przeniesie was na chwilę na beztroskie wakacje. Można ją zrobić w wariancie serowym lub mlecznym. Poniżej przedstawiamy wersję mleczną, ale na mleku sojowym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto filo porwij na małe kawałki. Na patelni (najlepiej takiej, którą można później wstawić do piekarnika) rozpuść 1/4 masła. Usmaż na nim część ciasta filo. Następnie dodawaj masło i ciasto na przemian, aż całe masło rozpuści się, a ciasto będzie delikatnie wilgotne.
2. Wstaw patelnię do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż ciasto stanie się miękkie i zarumienione.
3. Zmiksuj cukier z jajkami, dolej mleka i dopraw wanilią.
4. Wyjmij ciasto z piekarnika, zamieszaj je na patelni, żeby się trochę uniosło i wylej na nie masę jajeczną. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz, aż deser będzie zwarty i zarumieniony. Odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.