fbpx
MALTA: Kusksu
30 września 2024

Przepis przesłała Claudia Taylor East z organizacji SO MALTA. Kusksu to pyszna, rozgrzewająca zupa z bobu, groszku i kuskusu perłowego. Można do niej dodać serki maltańskie i jajka. Ja użyłam mrożonego bobu i groszku, ponieważ akurat nie ma na nie sezonu, ale warto użyć świeżych. Polecam też szczyptę suszonej mięty.”

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 350 g bobu (mrożonego lub świeżego)
  • 300 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 1.5 l bulionu drobiowego czy wegetariańskiego (albo obu)
  • 150 g kuskusu perłowego
  • 4-6 serki maltańskie lub trochę ricotty
  • 4-6 jajek (opcjonalnie)
  • świeża mięta i tarty parmezan do podania
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku przez pięć minut podsmażaj cebulę na dużej ilości oliwy z oliwek. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i miętę. Smaż przez minutę. Dodaj bób i groszek. Wlej bulion.

2. Zupę doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na wolnym ogniu przez piętnaście minut. Dodaj kuskus. Jeśli używasz jajek, delikatnie rozbij skorupki i wlej do garnka. Gotuj przez piętnaście minut. Dodaj serki maltańskie i gotuj przez kolejne dziesięć minut. Dopraw do smaku.

3. Na każdym talerzu umieść jajko i serek albo porcję ricotty. Wlej zupę i posyp ją parmezanem oraz świeżą miętą.   

 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel