fbpx
NORWEGIA: Fårikål
30 września 2024

Fårikål to norweska potrawka idealna na niedzielny, rodzinny obiad. Jest tak popularna, że ma nawet swoje święto w ostatni czwartek września. Tradycyjnie jest robiona z jagnięciny, ale polecamy zastąpić ją kotletami sojowymi. Przepis podesłała Csilla Czimbalmos z Norwegian Helsinki Committee.

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie kotletów sojowych albo innego zamiennika mięsa
  • 1/2 główki kapusty
  • bulion (ewentualnie woda)
  • sól
  • pieprz w ziarnach
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, kotlety sojowe namocz w bulionie, a kapustę poszatkuj.

2. W dużym garnku na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Na cebuli ułóż kotlety sojowe, a następnie kapustę. Wlej bulion lub wodę z moczenia kotletów (płyn musi przykrywać kapustę), wsyp ziarna pieprzu i posól do smaku.

3. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka. Możesz zagęścić potrawę zasmażką, ale nie jest to konieczne. Podawaj z ziemniakami. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel