Fårikål to norweska potrawka idealna na niedzielny, rodzinny obiad. Jest tak popularna, że ma nawet swoje święto – w ostatni czwartek września. Tradycyjnie jest robiona z jagnięciny, ale polecamy zastąpić ją kotletami sojowymi. Przepis podesłała Csilla Czimbalmos z Norwegian Helsinki Committee.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, kotlety sojowe namocz w bulionie, a kapustę poszatkuj.
2. W dużym garnku na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Na cebuli ułóż kotlety sojowe, a następnie kapustę. Wlej bulion lub wodę z moczenia kotletów (płyn musi przykrywać kapustę), wsyp ziarna pieprzu i posól do smaku.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka. Możesz zagęścić potrawę zasmażką, ale nie jest to konieczne. Podawaj z ziemniakami.