Przepis przesłała Claudia Taylor East z organizacji SO MALTA. „Kusksu to pyszna, rozgrzewająca zupa z bobu, groszku i kuskusu perłowego. Można do niej dodać serki maltańskie i jajka. Ja użyłam mrożonego bobu i groszku, ponieważ akurat nie ma na nie sezonu, ale warto użyć świeżych. Polecam też szczyptę suszonej mięty.”
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku przez pięć minut podsmażaj cebulę na dużej ilości oliwy z oliwek. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i miętę. Smaż przez minutę. Dodaj bób i groszek. Wlej bulion.
2. Zupę doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na wolnym ogniu przez piętnaście minut. Dodaj kuskus. Jeśli używasz jajek, delikatnie rozbij skorupki i wlej do garnka. Gotuj przez piętnaście minut. Dodaj serki maltańskie i gotuj przez kolejne dziesięć minut. Dopraw do smaku.
3. Na każdym talerzu umieść jajko i serek albo porcję ricotty. Wlej zupę i posyp ją parmezanem oraz świeżą miętą.