fbpx
RUMUNIA: Zupa z kuminem
30 września 2024

Zupa z kuminem to tradycyjna potrawa z Transylwanii. Kuchnia tego regionu łączy najlepsze cechy kuchni rumuńskiej i węgierskiej. Choć proces przygotowania zupy może wydawać się skomplikowany, robi się ją bardzo szybko, a zupa jest naprawdę pyszna. Przepis przesłał Andrei Pop z organizacji Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. 

Przepis dla sześciu osób

Składniki: 

  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 selera
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 60 g nasion kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania: 

1. Do około 1 1/2 litra wody wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i seler. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu. 

2. Upraż nasiona kuminu na średniej wielkości patelni regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Po około 10 minutach, gdy usłyszysz pierwsze trzaski nasion, a kumin zapachnie, dodaj 1 1/2 szklanki ciepłej wody. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Przez drobne sitko wlej wywar z kuminu do garnka z warzywami. 

3. Ponownie rozgrzej patelnię i praż na niej mąkę przez dwie minuty. Dodaj olej, sól, pieprz i paprykę. Smaż wszystko przez kolejne dwie minuty. Dodaj pół szklanki zimnej wody, wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę. Teraz powoli wlej na patelnię dwie szklanki zupy i mieszaj, aż płyn osiągnie konsystencję sosu. Przez sitko przelej sos z powrotem do zupy.

4. Podawaj z grzankami, najlepiej domowej roboty. Pokrój chleb w kostkę, a następnie smaż go na oliwie z oliwek, aż zmieni kolor na złoty i stanie się lekko chrupiący. 

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel