Zupa z kuminem to tradycyjna potrawa z Transylwanii. Kuchnia tego regionu łączy najlepsze cechy kuchni rumuńskiej i węgierskiej. Choć proces przygotowania zupy może wydawać się skomplikowany, robi się ją bardzo szybko, a zupa jest naprawdę pyszna. Przepis przesłał Andrei Pop z organizacji Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Przepis dla sześciu osób
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Do około 1 1/2 litra wody wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i seler. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu.
2. Upraż nasiona kuminu na średniej wielkości patelni regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Po około 10 minutach, gdy usłyszysz pierwsze trzaski nasion, a kumin zapachnie, dodaj 1 1/2 szklanki ciepłej wody. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Przez drobne sitko wlej wywar z kuminu do garnka z warzywami.
3. Ponownie rozgrzej patelnię i praż na niej mąkę przez dwie minuty. Dodaj olej, sól, pieprz i paprykę. Smaż wszystko przez kolejne dwie minuty. Dodaj pół szklanki zimnej wody, wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę. Teraz powoli wlej na patelnię dwie szklanki zupy i mieszaj, aż płyn osiągnie konsystencję sosu. Przez sitko przelej sos z powrotem do zupy.
4. Podawaj z grzankami, najlepiej domowej roboty. Pokrój chleb w kostkę, a następnie smaż go na oliwie z oliwek, aż zmieni kolor na złoty i stanie się lekko chrupiący.