fbpx
O krok dalej
Obszar wsparcia:
aktywność obywatelska
Miejscowość (siedziba):
Olsztyn
Województwo (siedziba):
warmińsko-mazurskie
Okres realizacji:
01-01-2021 - 30-12-2022
Status:
zakończony
Koszt projektu:
65 255,95 EUR
Dotacja:
65 255,95 EUR
Zasięg:
regionalny
Typy działań:
działania aktywizujące społeczności lokalne (animacja), działania na rzecz ochrony środowiska, tworzenie sieci wsparcia dla osób narażonych na wykluczenie / praca środowiskowa / działania o charakterze włączającym, wolontariat osób narażonych na wykluczenie
Grupy docelowe:
osoby ubogie, społeczeństwo, wolontariusze

Z badań Instytutu Ochrony Środowiska z 2020 roku wynika, że skala marnowania żywności w Polsce jest ogromna i wynosi prawie 5 milionów kilogramów rocznie (badania zostały przeprowadzone w ramach projektu PROM – Promocja Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności, w którym byliśmy liderem). Mimo, że marnowanie ma miejsce na każdym etapie od produkcji do konsumpcji, to według badań Instytutu za 60% marnowania odpowiada konsument. Badania gumtree.pl „Drugie życie rzeczy” z 2020 roku wykazały, że w Polsce tylko 50% osób rozumie koncepcję zero waste, a tylko 29% wprowadza ją do swojego życia.

Odpowiadając na te problemy promowaliśmy ideę niemarnowania żywności oraz zero waste w 5 zróżnicowanych (geograficznie, historycznie i wielkościowo) miejscowościach w Polsce – w Warszawie, Olsztynie, Kielcach, Pile i Ciechanowie. W każdej z lokalizacji powstała grupa inicjatywna, składająca się z 5-10 osób, reprezentujących różne sektory. W wybranych miejscach zrekrutowaliśmy organizacje pozarządowe, lokalnych aktywistów i aktywistki zero waste oraz przedstawicieli i przedstawicielki przedsiębiorstw i samorządów terytorialnych, którzy wyrazili zainteresowanie projektem. Przeprowadziliśmy dla nich webinary z idei zero waste, w tym w szczególności z ograniczania marnowania żywności. Zorganizowaliśmy szkolenie z metod facylitacji, które pokazało uczestnikom i uczestniczkom problem w kompleksowym podejściu – uwzględniając różne perspektywy i przygotowując ich do pracy z lokalną społecznością. Następnie grupy poprowadziły spotkania z lokalną społecznością, na których rozmawiały o problemie marnowania zasobów, w tym żywności i zdiagnozowały bariery w jego przeciwdziałaniu. Na podstawie tych konsultacji, zaplanowali i zrealizowali oni kampanie społeczne dotyczące niemarnowania zasobów w swoich miejscowościach. Opracowaliśmy 2 ebooki opisujące działania związane z zasadą zero waste, realizowanymi przez społeczności lokalne. Przeprowadziliśmy też dwie konferencje online o niemarnowaniu żywności.

Dzięki tym działaniom udało się wspólnie i oddolnie wypracować rekomendacje dla zaangażowanych miast, których wdrożenie monitorują przeszkolone grupy. Część z tych grup cały czas działa w swoich miastach wokół tematu zero waste. Zaobserwowaliśmy też zwiększone zainteresowanie samorządów tym tematem i zebranymi przez nas dobrymi praktykami.

Korzystamy z dotacji na rozwój instytucjonalny

W czym możemy Wam pomóc:

Translate »
Content | Menu | Access panel