Mawia się, że jedzenie lepiej smakuje, kiedy dzieli się je z przyjaciółmi. Prosząc zagranicznych współpracowników o ulubione przepisy chcieliśmy poznać ich zwyczaje, gusta i ulubione smaki. Ważne było dla nas to, że potrawy wybrały osoby, z którymi mamy częsty kontakt. Wierzymy, że ta książka umocni naszą współpracę i nada jej dodatkowych znaczeń. Robiąc placek serowy z Chorwacji pomyślimy o Brance, a gdy będziemy chcieli poczuć się jak na wakacjach – sięgniemy po bułgarski przepis Ilyiany. Kiedy skończy się lato, przyjdzie czas na ukraińską potrawę Kataryny z jabłek i orzechów. Zimą idealny będzie norweski Fårikål przygotowany według przepisu Csillo, a gdy nadejdzie sezon na bób – maltańska zupa kusksu polecana przez Claudię. Jedzenie jest tylko pretekstem do tego, aby ciepło pomyśleć o danej osobie, zadzwonić, dowiedzieć się, co u niej słychać, sięgnąć po aktualne informacje o sytuacji w jej kraju. Mamy zatem nadzieję, że dzięki zebranym przez nas w czasie pandemii przepisom nie tylko rozszerzycie kulinarny repertuar, ale również poczujecie ciekawość świata i powiększycie zasób kontaktów.
Życzymy smacznej współpracy!
Zespół programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy